Traditionele Chinese Geneeskunde

De dynamische balans tussen Yin en Yang, vertegenwoordigt in het Yin-Yang symbool (Tai Ji), is de basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Yin en Yang vormen een harmonisch evenwicht in de natuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar tegelijkertijd aan. Beide zijn continu in beweging en veranderen. Het Yin en het Yang worden beschouwd als de twee stadia van een transformatieproces van elk voorwerp van het universum. Ziektebeelden, mensen, dieren kunnen allemaal verdeeld worden in Yin en Yang.
Naast het principe van Yin en Yang is er nog een andere theorie van belang in de TCG. De vijf elementen leer (Wu Xing). Hierbij volgen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal elkaar op volgens verschillende cycli. Elk element is verbonden met een Yin en een Yang orgaan, verschillende zintuigen, emoties en weefsels. Als er een element (of orgaan, of emotie etc) uit balans is zal dit ervoor zorgen dat andere elementen ook uit balans raken en het hele lichaam verder uit balans raakt.
Elk orgaan heeft vervolgens weer een energiestroom, een meridiaan, die met dat orgaan verbonden is en weer een verbinding maakt met andere organen en andere meridianen. Door deze meridiaan stroomt Qi (Energie), Xue (Bloed) en Jing (Essentie).
Bij een balans van Yin en Yang ben je fysiek, mentaal en emotioneel gezond.

Bij elke Westerse ziekte kunnen we ook een Chinese diagnose stellen. De Chinese diagnose wordt met behulp van een anamnese en een klinisch onderzoek vastgesteld. Hierbij is de pols en tong diagnostiek heel erg belangrijk. Een Westerse ziekte heeft volgens de TCG ook vaak verschillende oorzaken en diagnoses. Arthrose bijvoorbeeld, wat Westers gezien met dezelfde therapie behandeld wordt, heeft Chinees gezien veel verschillende diagnoses en dus ook verschillende therapieën. De resultaten zullen hierdoor ook beter zijn met een Chinese benadering en behandeling van de ziekte.
We zien in de praktijk hele goede resultaten bij de volgende westerse ziekten:

  • Voedings intolerantie
  • Huid problemen zoals likgranuloma, voedsel- en vlooien allergieën en auto-immuun gerelateerde huidziekten
  • Chronische blaas en nier problemen
  • Problemen in spieren, gewrichten en botten zoals arthrose, heup dysplasie, hernia, rugpijnen en spier atrofie
  • Verminderde weerstand
  • Virale infecties
  • Ouderdomsklachten als verminderde energie, incontinentie en dementie
  • Gedragsproblemen gerelateerd aan (verlatings)angst, onzekerheid, overgevoeligheid en moedeloosheid, alsmede bij ondersteuning na het overlijden van andere dieren en bij overplaatsing
  • Reisziekte

Elke ziekte is in principe te behandelen met behulp van de TCG. De meest bekende behandelwijze in de TCG is acupunctuur. Maar ook Chinese kruiden, voedingstherapie, Tui Na en Qi Gong of Tae Chi kunnen ervoor zorgen dat er weer een balans van Yin en Yang is. Ook zullen we soms na het stellen van een Chinese diagnose uw huisdier met bloesems, homeopathie of westerse kruiden behandelen of een combinatie ervan als we denken dat de behandeling hierdoor beter of vollediger is. Ook zullen we soms besluiten tot een behandeling met reguliere medicijnen als daar de behandeling betere resultaten geeft. De bijwerkingen zullen we wel proberen op te vangen met behulp van homeopathie of kruiden.