Goud acupunctuur

Inleiding

Goud acupunctuur is een permanente vorm van acupunctuur waarbij er eenmalig goud wordt ingebracht in acupunctuurpunten. De eerste behandelingen met goud acupunctuur In de diergeneeskunde dateren van 1970.1

Voor aanvang van de behandeling vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. Dit gebeurt via:

  • een algeheel onderzoek
  • locomotie onderzoek
  • onderzoek middels acupunctuur, waarin we gebruik maken van acupunctuurnaalden, ankhnaalden, een tachyonenpen en een connectiesensor

De diagnose wordt bevestigd met röntgenfoto’s. Deze foto’s kunt u bij uw eigen dierenarts maken maar kan hier voor de goud acupunctuur ook gedaan worden. Na afloop kan er besloten worden om nog een foto te maken om te bevestigen dat de goud implantaten op de juiste plek geïnjecteerd zijn. Het onderzoek en de behandeling samen duren gemiddeld 60 minuten. Uw hond of kat gaat dan weer lopend mee naar huis. U mag bij de behandeling blijven als u dat wilt.

Er wordt gebruik gemaakt van stukjes 24 karaats goud met een diameter van 1mm en een lengte van 1-3 mm. Deze stukjes goud worden in lokale acupunctuurpunten geïnjecteerd middels een naald en trocard. Dit gebeurt onder lichte narcose waarbij de injectieplekken geschoren en steriel gemaakt worden. Afhankelijk van de acupunctuurpunten worden de goudkorrels onder de huid of in of tussen spierweefsel geïnjecteerd.

Per plek worden 2 of 3 goudkorrels ingebracht. Dit gebeurt door een ervaren acupuncturist waarbij er op de mm nauwkeurig de juiste plek en diepte van de goudkorrel wordt bepaald. Dit gebeurt in onze praktijk middels de VAS (pols van Nogier).

Over het algemeen werken de goudkorrels maximaal zo’n 4-6 weken na de behandeling. Het kan voorkomen dat er al na 1 dag een verbetering zichtbaar is, maar kan ook pas na 6 maanden zichtbaar worden. Meestal adviseren we om de bestaande behandeling die de patiënt krijgt in ieder geval tot 4-6 weken na de goud acupunctuur door geven. Dat kan middels pijnstilling, klassieke acupunctuur of Chinese kruiden en supplementen.

Werkingsmechanisme

Er zijn verschillende ideeën over het werkingsmechanisme van de goud implantaten. Goud geeft een continue positieve elektrische stroom af wat de negatieve stroom van de acupunctuurpunten neutraliseert. Dit zorgt voor pijnstilling en voorkomt dat de artrose zich verder ontwikkelt.1 Verder geven de goudkorrels continu goud ionen af welke diffuus verspreid worden in het aangrenzend weefsel.2 Aan het goud binden zich lokale ontstekingscellen wat een complex ion vormt (aurocynide). Dit ion vermindert de lokale ontstekingscellen.3

Indicaties

De meest voorkomende indicaties voor goud acupunctuur zijn de volgende: Heup dysplasie. Elleboog dysplasie, artrose van schouder, knie, pols en hak en tenen, spondylose en epilepsie. De resultaten hiervan zijn erg goed en variëren tussen de 90 en 95%. Verder kun je goud acupunctuur ook gebruiken bij de volgende aandoeningen: Gingivostomatitis, allergische dermatitis, astma, paralyse, incontinentie, intervertebral disc disease, lik granulomas, slecht genezende fracturen en neurodermatitis.

Contra indicaties

Goud acupunctuur geeft een continue stimulerende werking en kan zo de groei van bestaande tumoren stimuleren. Daarom is dit gecontraindiceerd bij tumoren.1

Honden mogen na de behandeling 2 dagen niet zwemmen om ontstekingsreacties te voorkomen.

 

Literatuur

1.Gold Bead Implantsby Durkes T. E. in Veterinary Acupuncture, Ancient Art to Modern Medicineed. by Schoen A. M. 2nd edition, Mosby, USA, 2001, Chapter 25, pp 303-305.

2. In vivo liberation of gold ions from gold implants. Autometallographic tracing of gold in cells adjacent to metallic goldby Danscher G. in Histochem Cell Biol 117:447-452, 2002.

3. Gold Beads Implantation (GBI) The Scientific Basis. Dr. Sagiv Ben-Yakir, 2009.

4. Gold acupuncture for elbow dysplasia, Erhard Schulze, 2007