Skip to main content

Vlooienmiddelen.

Inleiding.

Ik roep eigenlijk al vanaf dag 1 dat veel vlooienmiddel heel schadelijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier. In verband met wat aandacht op onze social media wil ik toch wat leesvoer aan u voorleggen. In principe zou elke professional welke met honden en katten werkt het gebruik en de afgifte van deze medicatie moeten ontmoedigen. Of op zijn minst erop wijzen dat er grote bijwerkingen zijn. Helaas worden de bijwerkingen van antiparasitica vanuit de farmaceuten en de dierenartsen na tienduizenden particuliere meldingen nog steeds niet erkend of wordt er maar een klein deel van de bijwerkingen vermeld.

Isoxazoline.

Het onderstaand artikel geeft een overzicht weer van middelen welke als werkzame stof isoxazoline bevatten.  Dit zit onder andere in bravecto, nextgard en simparica als bekendste en meest gebruikte merknamen. Hierbij zijn 3 grote onderzoeken weergegeven die van 2013 tot 2017 zijn uitgevoerd. Die van de FDA (food and drug administration), EMA (European Medicines Agency) en het project Jake (survey onder dierenartsen en particulieren). De uitkomsten zijn erg verschillend waarbij het project Jake een gemiddelde vormt tussen de FDA en EMA.

De onderstaande percentages van de meest voorkomende bijwerkingen komen uit het project Jake waarbij er een onderscheidt wordt gemaakt tussen respectievelijk Bravecto, Nextgard en Simparica. Meer informatie en meer bijwerkingen vindt u in het artikel. (1)

 

Bijwerkingen Bravecto Nextgard Simparica
Sterftegevallen 14,8% 11,9% 4,6%
Epilepsie 14,8% 11,9% 4,6%
Ataxie, tremoren, disbalans 14,7% 12,3% 13,6%

 

Trillen 17,2% 15,3% 15,9%

 

Rusteloos, anxiety 18,2% 17,0% 11,4%

 

Lethargie, depressie 31,4% 24,3% 18,2%

 

Verminderde eetlust 28,3% 22.1% 15,9%
Jeuk 15% 17,9% 4,6%

 

Braken, diarree 22% 20% 9,1%

 

Tabel 1. Percentages van ernstige bijwerkingen van verschillende soorten isoxazoline bevattende antiparasitica volgens Project Jake.

Figuur 1. Flowcard wat er gebeurd bij inname van isoxazolines. Dogsnaturallymagazine.com

 

Zijn de rest van de anti vlo- en tekenmiddelen veilig voor uw hond of kat? Nee. Ik ben bang dat er geen chemisch antiparasiticum onschadelijk is. Aangezien deze medicatie een van de grootste inkomsten zijn van de farmaceutische industrie zal het nog lang duren voordat alle bijwerkingen in de juiste percentages bij dierenartsen en huisdiereigenaren bekend zullen zijn. De vlooienband met merk seresto heeft bijvoorbeeld ook al 1700 dodelijke slachtoffers gemaakt (2). Het sterftepercentage van frontline ligt ook op 7% (1).

Conclusie.

Mijn advies is om geen enkel chemisch middel te gebruiken voor de preventie van vlooien en teken. We hebben veel natuurlijke antivlo en teek middelen in de winkel, van etherische olie druppels en sprays tot aan EM-kraaltjes en kruiden. Verder is de preventie belangrijk. 99% van de vlooien zit in de omgeving (‘s winters in huis, zomers in huis en tuin). Met een stoomapparaat bijvoorbeeld kun je de vlooienhaard goed onder controle houden.

Geraadpleegde literatuur.

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?