Geen onderdeel van een categorie

Wind

By 17 maart 2019 januari 27th, 2020 No Comments

Wat waait het hard, al weken achtereen. Wat is wind, wat doet wind met je lichaam en dat van je huisdier. Deze korte lezing over Wind maakt hopelijk wat meer duidelijk.

Wind wordt in de Chinese geneeskunde (TCM) gezien als een Externe Pathogene Factor. Net als Koude, Vocht, Warmte en Droogte. Wind is een Yang pathogeen, dat wil zeggen dat Wind een warm karakter heeft en de vloeistoffen als Yin en Bloed kan aantasten, Wind is verbonden met de lente en met de Lever. Wind neemt vaak andere Pathogene Factoren met zich mee het lichaam binnen.

De symptomen van een invasie van Wind bootsen de werking van de wind in de natuur na. Wind komt snel opzetten, veranderd snel, beweegt snel, blaast intermitterend en beweegt de toppen van de bomen.

Woeste wind laat maar
Waaien laat bomen maar
Hun takken zwaaien laat alles maar
Stormen en woelen laat ons maar
Razen, voelen en als je helemaal
Bent uitgeblust geniet dan maar
Van de stilte van de rust
-dicht erbij-

Er is onderscheidt in Externe Wind en Interne Wind.
Externe Wind is de wind in de natuur, deze kan de huid binnendringen en de weerstand energie aanvallen. Deze energie stroomt onder de huid en slijmvliezen en verwarmt de spieren. Bij een invasie van Wind wordt de circulatie vd energie vertraagd, krijgt een lichaam het koud en wil liever niet naar buiten de Wind (koude) in. Naast de kou resulteert de invasie met Externe Wind in hoesten, en een waterige loopneus. De meridianen die Wind het eerst binnendringen zijn de meest oppervlakkige meridianen, de Blaas en Dunne Darm. Dit geeft stijfheid in de nek en rug. Ook kan de levermeridiaan aangetast worden door Externe Wind, dit geeft ook een stijve nek en migraine aanvallen. Externe Wind komt vaak samen met andere pathogene factoren. Koude, Warmte en Vocht zijn de meest voorkomend. Artrose en reuma zijn bekende ziekten waarbij Wind de Kou en/of Vocht met zich meeneemt in verschillende gewrichten (bi-syndroom). Als Wind in de huid terecht komt, geeft het jeuk en huiduitslag, deze kan plots opkomen en snel verspreiden. De jeuk en huiduitslag zit het meest in de bovenste lichaamsdelen en de flanken. Wind in de huid kan veroorzaakt worden door Externe en door Interne Wind.

Interne Wind is veroorzaakt door een disbalans van de Lever. Disbalansen van de Lever die Interne Wind veroorzaken zijn o.a. koorts, stijgend Lever Yang en Lever Bloed Deficiëntie.
Hoge koorts op Bloedniveau kan doordat het Yin beschadigd wordt Interne Wind veroorzaken.
Stijgend Lever Yang wordt veroorzaakt door emotionele problemen zoals woede, frustratie en chronische stress. Symptomen zijn hoofdpijn, tinnitus, prikkelbaarheid, stijve nek en tremors.
Stijgend Lever Yang wordt vaak veroorzaakt door Lever of Nier Yin Deficiëntie. Lever Yin of Bloed Deficiëntie wordt veroorzaakt door voeding, emoties als verdriet en excessieve fysieke inspanningen. Symptomen zijn wazig zicht, duizeligheid, spierzwakte, spierkrampen en slaapstoornissen.

Wind…, bescherm jezelf en je huisdier ertegen. Acupunctuurpunten waar Externe Wind binnendringt worden in de TCM de Poorten van Wind genoemd. Dit zijn 4 punten op je achterhoofd. Met een sjaal of capuchon kun je jezelf beschermen, maar ook uw huisdier met een bandana of windjack de hoge nek beschermen tijdens storm is belangrijk. Verder zijn emoties zoals stress belangrijk om te voorkomen.