Skip to main content

Aromatherapie

Inleiding

Aromatherapie is een vorm van fytotherapie. Hierbij worden de etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Naast de welbekende heerlijke rustgevende oliën die gebruikt worden bij een massage zijn er steeds meer stromingen welke gebruik maken van de kracht van de etherische olie om te kunnen genezen. Etherische oliën worden inwendig en uitwendig gebruikt. De eerste gebruiken van aromatherapie dateren uit de Middeleeuwen.

De etherische olie van een plant wordt gezien als de levenskracht, het bloed, van de plant. Een aantal eigenschappen die de essentiële oliën hebben zijn een genezende werking, bescherming tegen bacteriën, virussen en schimmels, hormoonregulatie, het bevorderen van de homeostase en het beschermen tegen zon, excessieve hitte en uitdroging.

Kwaliteit

De hoeveelheid etherische olie in een plant wisselt heel erg. Voor het ene flesje is 5kg plant nodig, voor een ander flesje met dezelfde hoeveelheid 50kg. Ook zijn er verschillende manieren om de olie uit de plant te halen. Onder hoge druk of met chemische middelen krijg je meer olie uit een plant geperst en vaak wordt er verdund om de prijs te drukken. Hierdoor zullen er veel merken zijn met veel prijsverschillen. Het is belangrijk om de olie onder lage druk met een niet te hoge temperatuur te extraheren. Verder is een biologische of wild geplukte plant belangrijk en essentieel voor een hoge kwaliteit. Ook is een analyserapport noodzakelijk. De kwaliteit van de etherische oliën zal bepalen of het veilig is voor alle toedieningen bij mens en dier.

Toediening

In de etherische olie zitten honderden ingrediënten welke door de huid of luchtwegen worden opgenomen. Het probleem van de opneembaarheid (bioavailability) in het maagdarmstelsel met kruiden en voedingssupplementen heb je hier niet.

Toepassingen waaraan je kunt denken zijn onder andere: verstuiven met een spray, verdampen met een diffuser, een druppel olie op de huid of op de slijmvliezen druppelen, al dan wel of niet gemengd met een draagolie (vaak kokosolie). De laatste toepassing is het oraal ingeven. Hiervan moet je echter zeker weten dat de olie heel erg zuiver is en ook oraal ingegeven kan worden. Een etherische olie is erg geconcentreerd en er zijn veel etherische olie die te irriterend of giftig zijn bij orale inname.

Orale inname van etherische oliën kan dus juist een geweldig effect hebben, en is een veilig medicijn, mits je een therapeut hebt met kennis en een therapeutische kwaliteit etherische olie. Een overdosering kan absoluut schadelijke gevolgen hebben.

Gebruik bij dieren

Er zijn bij humane therapeuten al heel veel wisselende meningen. Scholen die de oliën echt alleen sterk verdunt op de huid gebruiken (Engelse scholen), of alleen bij inhalatie met behulp van een diffuser (Duitse scholen) of via de huid, oraal en bij inhalatie (Franse scholen). Zo zijn de meningen voor het gebruik van etherische oliën bij dieren ook heel divers. Van geweldig medicijn tot levensgevaarlijk.

Dieren hebben vergeleken met mensen een veel sterker ontwikkeld reukorgaan. Waar een mens 5 miljoen geurreceptoren heeft, heeft een hond, afh vh ras zo’n 125 tot 300 miljoen en een kat 80 miljoen geurreceptoren. Hierdoor is het heel belangrijk dat een dier een mogelijkheid moet hebben om weg te kunnen van de kamer met een diffuser met aromatherapie. Gebruik ook maximaal 1 druppel en niet meer. Begin ook met een korte tijdsduur van 15 minuten. Observeer de reacties van uw huisdieren en reageer daarop.

Ook hebben dieren, vergeleken met mensen veel meer haarfollikels. Katten hebben er weer meer dan honden en het verschilt erg per ras. Haarfollikels zijn betrokken bij de absorptie van etherische oliën door de huid. Gebruik van een spray of diffuser zorgt er bij dieren naast de inhalatie ook voor dat er via de huid etherische oliën worden opgenomen. Ook is het verspreiden van een etherische olie dmv huidcontact daardoor sterker als je gewoon de vacht aanraakt i.p.v. de dun behaarde delen. De etherische olie wordt snel opgenomen in de bloedbaan voor een therapeutisch effect.

Ook met het toedienen op de huid begin met een sterke verdunning. Dat wil zeggen 1 druppel olie op 30ml draagolie (speciale olie blend of olijfolie of kokosolie).

Het maakt niet uit of een hond 3 of 50 kg weegt. Beide honden kunnen te heftig reageren op 1 puur druppeltje olie. De meeste bijwerkingen die gezien worden, komen voort uit een te heftige ontgiftingsreactie. Een voorbeeld kan dus extra jeuk en irritatie zijn bij al bestaande eczeem plekken. Bij het gebruik van etherische oliën is de terugkoppeling van je dier essentieel in het bepalen van de juiste dosering en techniek.

Katten hebben wat meer aandacht nodig in verband met de metabolisme van de lever. Veel katten zullen bij een directe toediening van een druppel olie in de bek gaan kwijlen. Dit komt door de intense geur en smaak en kan geen kwaad.

De kwaliteit van de olie is ook erg belangrijk. Producten van Young Living of Doterra zijn kwalitatief erg goed, maar er zijn meer oliën die therapeutische kwaliteit hebben. Wij werken met mooie biologische oliën van De Groene Linde en Doterra.

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?