Skip to main content

Goudacupunctuur

Goudacupunctuur is een permanente vorm van acupunctuur waarbij er eenmalig goud wordt ingebracht in acupunctuurpunten. De eerste behandelingen met goudacupunctuur In de diergeneeskunde dateren van 1970.1

Voor aanvang van de behandeling vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. Dit gebeurt via:

  • een algeheel onderzoek, eventueel voorafgegaan door een bloedonderzoek.
  • locomotie onderzoek
  • ​onderzoek middels acupunctuur, waarin we gebruik maken van acupunctuurnaalden, ankhnaalden, een tachyonenpen en een connectiesensor
  • Röntgenfoto’s

De behandeling vind plaats onder een lichte narcose (roesje). Deze narcose geven we vaak voordat we de röntgenfoto’s gaan nemen. Het onderzoek en de behandeling samen duren gemiddeld 60-90 minuten. Uw hond of kat gaat dan weer lopend mee naar huis. Wij vinden het prettig als u bij de narcose blijft en dat we samen de röntgenfoto’s kunnen bespreken. Zodra we klaar zijn met de behandeling kunt u weer bij uw huisdier komen en wordt uw dier weer wakker gemaakt.

Er wordt gebruik gemaakt van stukjes 24 karaats goud met een diameter van 1mm en een lengte van 2-4 mm. Deze stukjes goud worden in lokale acupunctuurpunten geïnjecteerd middels een naald en trocard. Dit gebeurt onder lichte narcose, waarbij de injectieplekken geschoren en steriel gemaakt worden. Afhankelijk van de acupunctuurpunten worden de goudkorrels onder de huid of in of tussen spierweefsel geïnjecteerd.

Per plek worden twee of drie goudkorrels ingebracht. Dit gebeurt door een ervaren acupuncturist waarbij er op de mm nauwkeurig de juiste plek en diepte van de goudkorrel wordt bepaald.

Over het algemeen beginnen de goudkorrels uiterlijk zo’n 4-6 weken na de behandeling te werken. Het kan ook voorkomen dat er al na een dag een verbetering zichtbaar is, maar het gebeurt ook dat er pas na zes maanden veranderingen zichtbaar worden. Meestal adviseren we om de behandeling in ieder geval tot 4-6 weken na de goudacupunctuur een behandeling te blijven geven. Dat pijnstilling zijn door middel van klassieke acupunctuur of Chinese kruiden en supplementen.

Werking

Er zijn verschillende ideeën over de werking van de goudimplantaten. Goud geeft een continue positieve elektrische stroom af, en dat neutraliseert de negatieve stroom van de acupunctuurpunten. Dit zorgt voor pijnstilling en voorkomt dat de artrose zich verder ontwikkelt.Verder geven de goudkorrels continu goud-ionen af, die diffuus worden verspreid in het aangrenzend weefsel.2 Aan het goud binden zich lokale ontstekingscellen, die tezamen een complex ion vormen (aurocynide). Dit ion vermindert zo de lokale ontstekingscellen.3

Wanneer goudacupunctuur?

De meest voorkomende indicaties voor goudacupunctuur zijn de volgende: Heupdysplasie, elleboog dysplasie, artrose van schouder, knie, pols, hak en tenen, spondylose en epilepsie. De resultaten hiervan zijn erg goed en variëren tussen de 90 en 95% vermindering van de klachten. Verder kun je goudacupunctuur gebruiken bij de volgende aandoeningen: Gingivostomatitis, epilepsie, allergische dermatitis, astma, paralyse, incontinentie, intervertebral disc disease, lik granulomas, slecht genezende fracturen en neurodermatitis.

Contra-indicaties

Goudacupunctuur geeft een continue stimulerende werking en kan zo tevens de groei van bestaande tumoren stimuleren. Daarom geven we deze behandeling niet bij tumoren.1

Honden mogen na de behandeling twee dagen niet zwemmen om ontstekingsreacties te voorkomen.

 

Literatuur

  1. “Gold Bead Implants” by Durkes T. E. in “Veterinary Acupuncture, Ancient Art to Modern Medicine” ed. by Schoen A. M. 2nd edition, Mosby, USA, 2001, Chapter 25, pp 303-305.
  2. “In vivo liberation of gold ions from gold implants. Autometallographic tracing of gold in cells adjacent to metallic gold” by Danscher G. in Histochem Cell Biol 117:447-452, 2002.
  3. Gold Beads Implantation (GBI) – The Scientific Basis. Dr. Sagiv Ben-Yakir, 2009.
  4. Gold acupuncture for elbow dysplasia, Erhard Schulze, 2007
Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?