Skip to main content

Orthomoleculaire Therapie

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men naar het gebruik van lichaamseigen stoffen. Veel vitaminen en mineralen staan aan de basis van veel biochemische en enzymatische reacties in het lichaam, welke bij een chronische ziekte extra en onevenredig verbruikt worden. Ook is er bij bijvoorbeeld een chronische darmontsteking een verkeerde absorptie en vertering van voeding mogelijk wat ervoor zorgt dat bepaalde vitaminen en mineralen te weinig of teveel uit de voeding gehaald kan worden.

Darmtherapie Darmgezondheid staat aan de basis van veel verschillende ziekten. U kunt hier denken aan voedselintoleranties, huid-, darm- en zelfs gedragsproblemen. Deze cruciale rol van de darmen en de invloed op de algehele gezondheid van mens en dier is erg in ontwikkeling. Het microbioom speelt hier een grote rol. Het microbioom van de darmen zijn je darmbacteriën, de darmflora. Als er geen evenwicht (symbiose) is tussen de vijf bacteriestammen (vijf-zeshonderd verschillende substammen met in totaal biljoenen bacteriën) in de dikke darm, dan spreek je van een disbiose. Er is nu een dominante bacteriegroep aanwezig welke veilig in een biofilm zit. De biofilm is een slijmlaag welke onaantastbaar is voor bacteriën en lichaamseigen afweermechanismen. Naast bacteriën bevat deze biofilm vaak schimmels, gisten en parasieten welke ook problemen kunnen veroorzaken. De gram negatieve bacterien in de biofilm kunnen endotoxinen maken, kunnen virulente factoren maken en kunnen neurotransmitters beïnvloeden. Dit betekent dat er ontstekingen in de darmen en bloedbaan komen, dat er enzymen aangemaakt worden zoals urease, welke de zuurgraad van de maag kan beïnvloeden, ervoor kan zorgen dat er een hyperpermeabele darm ontstaat en kan zorgen voor een histamine productie, wat kan leiden tot een rode allergische huidreactie. Doordat neurotransmitters beïnvloedt worden, kun je stress krijgen, maar ook slapeloze nachten door een simpel darmprobleem. Het darmslijmvlies staat vervolgens weer direct in verbinding met alle andere slijmvlieslagen, die van je huid, neus, keel, oren, blaas en geslachtsorganen. Chronische oor en huidproblemen zullen wij dan ook behandelen als een darmprobleem met disbiose.

Het maagdarmstelsel kunnen we herstellen d.m.v. voedingssupplementen. Deze zorgen o.a. voor het afbreken van de biofilm en het verwijderen van parasieten, slechte bacteriën, gisten en schimmels. Als de darmontsteking, endotoxinen en virulente factoren verdwenen zijn, kunnen we de darmwand en microbioom herstellen met de juiste middelen. Het welbekende eliminatiedieet, zal een bijdrage leveren, maar is niet in staat om de darmen volledig rust te geven en de ontstekingen en microbioom te herstellen. Dit zal dus nooit de enige therapie zijn, maar onderdeel van.

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?