Skip to main content

Reguliere diergeneeskunde

De Westerse diergeneeskunde heeft heel veel goeds te bieden. Elk jaar wordt er weer een stukje meer blootgelegd in de biomechanica van cellen en organen en zonder de kennis van de anatomie is de uitvoering van diergeneeskunde onmogelijk. Deze kennis vormt altijd de basis om bepaalde ziektebeelden te diagnosticeren en te behandelen. U kunt hier dan ook uiteraard terecht voor de gewone dingen. We hebben een uitgebreid in-house laboratorium waarbij u binnen een uur een resultaat heeft. Verder hebben we een digitaal röntgenapparaat en een operatiekamer met gasnarcose, zuurstof en bewaking. Ook voor reguliere gezondheidschecks en vaccinaties kunt u bij ons terecht. De gezondheidschecks voor een vaccinatie of jaarlijkse check, zullen altijd volgens de integratieve diergeneeskunde plaatsvinden en nooit 100% regulier zijn.

Laboratorium
In ons centrum kunnen we veel laboratoriumtesten doen. Ontlasting kan onder de microscoop worden gecheckt op verschillende wormen middels een flotatiemethode. En kunnen we giardia testen middels een immuungemedieerde sneltest. Urine wordt ook nagekeken met behulp van de microscoop. Onder de microscoop kunnen we bacteriën, rode bloedcellen, witte bloedcellen en kristallen vinden. Daarnaast kunnen we verschillende waarden checken m.b.v. een urinestripje. Als laatste kunnen we het bloed onderzoeken. We hebben de beschikking over de meest geavanceerde bloedanalyse apparaten. Hiermee kunnen we onderzoeken of er sprake is van o.a. bloedarmoede, uitdrogingsverschijnselen, ontstekingen, nierproblemen, leverproblemen en alvleesklierproblemen. De testen kunnen dezelfde dag gedaan worden en hierdoor kunnen we snel handelen mocht dat nodig zijn. Uiteraard werken we ook met een professioneel extern laboratorium waarmee we ook bacteriologie, cytologie, pathologie en nog uitgebreidere bloedonderzoeken kunnen uitvoeren.

Operaties
Ons centrum heeft een volledig ingerichte operatiekamer met gasnarcose en bewaking. De basisoperaties (castraties, bulten e.a.) worden uitgevoerd door onze eigen dierenartsen. Daarnaast is Klaas Vos als specialist-chirurg aan de praktijk verbonden. Hij heeft veel ervaring met laparoscopische operaties, weke-delenchirurgie en orthopedische operaties. Operaties die door Klaas vos worden gedaan, worden in eerste instantie door onze eigen dierenarts onderzocht, waarna de diagnose met Klaas Vos wordt besproken. Daarop wordt een afspraak met hem ingepland en zal hij uw huisdier voor de operatie nog kort onderzoeken alvorens hij de operatie uitvoert. Bij twijfel komt het voor dat hij eerst nog een uitgebreid klinisch onderzoek wil doen.

Elke operatie wordt voorafgegaan aan een klinisch onderzoek. Daarna geven we een narcose-injectie, waarna uw dier rustig na vijf a tien  minuten in slaap valt. Bij het onderzoek en de narcose-injectie bent u aanwezig om de eerste stress en spanning op te vangen. Als uw huisdier nog onrustig lijft, geven we acupunctuur om uw dier tot rust te helpen komen. Ook werken we met bloesemremedies en aromatherapie om de stress te minimaliseren. Als uw dier lekker slaapt nemen we hem mee naar de operatiekamer en maken we hem klaar voor de operatie. Hij krijgt een buis in de luchtpijp waarmee hij zuurstof en gasnarcose toegediend krijgt. We scheren en desinfecteren het operatiegebied en gaan opereren.

Als uw huisdier klaar is met de operatie wordt hij in een warm kooitje gelegd met een kruik en dekens. Dit is ook het moment dat u weer bij uw dier kunt komen om er te zijn als hij uit zijn narcose ontwaakt.

Standaard wordt bij operaties het voorspoedig herstel van het dier op een natuurlijke manier bevorderd door middel van Traumeel (een natuurlijke ontstekingsremmer), drainage compositum (een natuurlijke ondersteuning bij het ontgiften) en een door ons geselecteerde bloesemtherapie. Ook is er de mogelijkheid tot het geven van een ozon infuus. Dit infuus zal ervoor zorgen dat de genezing sneller gaat.

Meestal is uw huisdier de enige in de praktijk die geopereerd wordt, en zal daardoor geen stress overnemen van andere geopereerde dieren. Dit is een bewuste keuze van ons.

Gebitsbehandeling
Ons centrum bezit een reinigingsunit voor het schoonmaken van het gebit. We bezitten echter nog geen speciaal röntgenapparaat voor het gebit en daardoor kunnen wij niet een volledig gebit verwijderen, bijvoorbeeld bij katten met de autoimmuunziekte FORL (Tandresorptie). Mocht het nodig zijn zullen we u doorverwijzen naar een gespecialiseerde dierentandarts DK Europaplein. Wij zijn wel van mening dat veel tanden die bij de reguliere dierenarts al getrokken worden, nog prima behouden kunnen blijven. Dit middels goede voeding, ozonbehandelingen en goudacupunctuur.

Röntgendiagnostiek
Onze praktijk beschikt over een digitaal röntgenapparaat. In bijna alle gevallen vragen we u als verzorger om mee te gaan met het maken van de röntgenfoto’s. Dit om de stress van uw dier te minimaliseren. Als er veel foto’s gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld in verband met een kreupelheid, dan kan een lichte narcose, de stress bij uw dier verminderen. Dit wordt sowieso gedaan bij het maken van een heupfoto. Hierbij moet uw dier op de rug liggen waarbij de achterpoten gestrekt moeten worden. Dat is bij een heupprobleem een pijnlijke houding wat veel stress en ongemak kan geven. De foto’s worden direct met u besproken. Wanneer we twijfelen over de diagnose sturen we de foto op naar een radioloog of andere specialist voor de boordeling.

Echografie
We hebben de beschikking over een basis-echoapparaat, dat we kunnen gebruiken om de buik te onderzoeken op het vaststellen van dracht, een vreemde massa in de buik, baarmoederontsteking of blaasstenen. Ook gebruiken we de echo bij een blaaspunctie om steriele urine op te vangen voor een betrouwbaar bacteriologisch onderzoek. Voor een uitgebreider echo-onderzoek zullen we u doorsturen naar Hugo verwijskliniek.

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?