Integratieve Diergeneeskunde

In de integratieve (dier)geneeskunde (vrij vertaald van ‘Integrative Medicine’) staan vier pijlers centraal.

 • De eerste pijler is de patiënt-arts relatie waarbij de arts, naast arts, ook een coach is die ervoor zal zorgen dat u als verzorger van uw huisdier de basis legt voor een goede gezondheid. De verzorger blijft verantwoordelijk voor de gezondheid van haar/zijn huisdier.
 • De tweede pijler is het belang van preventieve zorg.
 • De derde pijler is een gezonde omgeving en de wisselwerking tussen lichaam, geest en spiritualiteit. Hierin is ook de wisselwerking tussen verzorger, het gezin en het huisdier heel belangrijk.
 • De vierde pijler is het gebruik van ‘evidence-based’ complementaire diergeneeskunde naast de reguliere diergeneeskunde. Hierbij wordt de meest effectieve therapie, die zo min mogelijk invasief en toxisch is, gezocht om uw dier te genezen.

 

In de integratieve diergeneeskunde wordt dus gestreefd om gebruik te maken van zoveel mogelijk evidence-based medicine. Deze evidence-based medicine hoeft niet persé te bestaan uit dubbelblind wetenschappelijk onderzoek, maar bestaat ook uit onze eigen ervaring en andere onderzoeksresultaten.

We volgen veel nascholingen in de reguliere en integratieve diergeneeskunde en hebben wij een uitgebreid internationaal netwerk van integratief werkende dierenartsen. De dierenartsen zijn aangesloten bij de CKRD en de CKCD, beide zijn kwaliteitsregisters voor respectievelijk de reguliere diergeneeskunde en de complementaire diergeneeskunde.

 

Waarom integratieve diergeneeskunde?

 • Wanneer je een combinatie van de reguliere diergeneeskunde wilt hebben met het beste van de complementaire en alternatieve behandelingen.
 • Wanneer je wil dat je huisdier op een diervriendelijke, natuurlijke en holistische manier wordt behandeld. Hierbij kiezen we voor een individuele benadering en kijken we naar het hele gezin. We kiezen voor een gerichte, zo min mogelijk belastende behandeling, die naast de symptomen ook de wortel van het probleem aanpakt. Zo wordt het zelfhelende vermogen gestimuleerd en kan het dier genezen.
 • Wanneer je preventieve geneeskunde hoog in het vaandel hebt staan. Door gezonde voeding en een integratieve, holistische benadering kan het lichaam goed in balans blijven. Een ziekte heeft dan veel minder kans.
 • Wanneer je bij een reguliere dierenarts niet verder komt; als je dier daar ‘uitbehandeld’ is of wanneer je een second opinion wilt bij een bepaalde ziekte of een bepaald symptoom.
 • Wanneer je minder reguliere medicijnen wilt geven bij een chronisch ziek dier of als er te veel bijwerkingen zijn. Volgens de TCM is er altijd, ongeacht de ziekte, een zogenaamde patroondiagnose te maken met daaraan een gekoppeld behandelplan.
 • Wanneer je een jong dier de beste start wilt geven in energie, weerstand en darmopbouw, of als je je dier op ouderdom een zo goed mogelijke begeleiding wilt geven bij kleine gezondheidsproblemen, maar ook preventief.

Integratief consult

Voor een eerste consult nemen we ongeveer 60-90 minuten de tijd. We bespreken uitvoerig de ziektegeschiedenis en eerdere behandelingen van uw huisdier. Daarnaast leggen we de verbanden die er zijn tussen reguliere diergeneeskunde, TCM (Traditional Chinese Medicine) en orthomoleculaire therapie. Vervolgens wordt uw huisdier nagekeken volgens de reguliere diergeneeskunde. Afhankelijk van de eerder gedane onderzoeken en de tijdspan ertussen kan er in overleg besloten worden om een bloedonderzoek te doen, of bepaalde bloedwaardes te herhalen, of kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Daarna kijkt de dierenarts uw dier na volgens de Chinese geneeskunde. Na de anamnese en de verschillende onderzoeken streven we naar een sluitende diagnose waarop we het behandelplan baseren. Het behandelplan is volledig afgestemd op de individuele behoefte van het dier en is gericht om zowel de oorzaak als de symptomen te bestrijden d.m.v. verschillende inzetbare therapieën.

Ook wordt een ogenschijnlijk gezond dier, waarmee u komt voor een gezondheidscheck of vaccinatie, op dezelfde manier nagekeken. Ook kleine kwaaltjes, zoals een anaalklierverstopping, of een tranend oogje, worden benaderd volgens de integratieve diergeneeskunde. Onderliggend aan een anaalklierverstopping of tranend oogje kunnen grotere oorzaken liggen welke ook behandeld moeten worden. Vervolgconsulten zullen meestal 30 minuten tijd innemen. Afhankelijk van de ziekte kan een behandeling volstaan met 2 tot 3 consulten, maar ook maanden duren. Vaak zijn dit ook patiënten met chronische immuunziekten, tumoren of artrose, welke vaak de rest van hun leven geregeld controle nodig hebben.

 

Klachten en aandoeningen

We zien in onze praktijk goede resultaten bij:

 • Dermatologische klachten
 • Maag-darm problemen
 • Orthopedische problemen
 • Blaas-nier problemen
 • Neurologische problemen
 • Gedragsproblemen
 • Tumoren en kanker