Skip to main content

Hirudotherapie

Inleiding

Ooit wel eens van Hirudotherapie gehoord? Misschien wel als ik zeg dat we het over bloedzuigertherapie hebben. In de geneeskunde wordt al eeuwenlang van bloedzuigers gebruik gemaakt. Bloedzuigertherapie is een traditionele, maar ook erkende therapie bij veel aandoeningen bij de mens. Inmiddels wordt deze therapie ook bij huisdieren toegepast en uiteraard heeft dat ook onze interesse gewekt als Integratief Diergeneeskundig Centrum. Ook in de Chinese geneeskunde worden bloedzuigers gebruikt, hier wordt het geen hirudotherapie genoemd, maar Shui Zhi.

Bloedzuigers zijn een erkend geneesmiddel, de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid moeten daarom ook gewaarborgd zijn.

Wat doen bloedzuigers?
Bloedzuigers produceren ongeveer 100 geneeskrachtige stoffen die tijdens het zuigproces in het lichaam afgegeven worden. De stoffen bevorderen de lokale bloedcirculatie in het gebied van de bijtplek en hebben zo vooral bij acute of chronische ontstekingen een pijnstillende en genezende werking. De genezende werking komt door verwijding van de microcirculatie (bloedvaatjes), verbetering vd lymfedrainage en oplossen van verklevingen.

Chinees gezien worden bloedzuigers ingezet bij ziekten tgv Bloedstagnatie. Ze ‘ruiken’ als het ware de meest ideale plek waar de excess en Bloedstagnatie het grootst is.

Bij welke aandoeningen?
Bloedzuigers zorgen ervoor dat Bloed versnelt wordt en dat Bloed en Qi Stagnaties opgelost worden. Een Stagnatie van Qi of Bloed is een vertraagde circulatie van Qi en Bloed en het volledig stoppen van de circulatie (thrombus, haematoom). Dit kan veroorzaakt worden door Kou, Extreme Hitte, zwakte van Qi of Bloed of Yin, trauma ea. Dus in wezen kun je bloedzuigers gebruiken voor alle oorzaken van Bloedstagnaties.

Bloedzuigers kunnen bij de volgende aandoeningen hulp bieden:
osteoartritis (van de elleboog, heupen en knie), artrose, heupdysplasie, peesblessures, rugklachten, bloedoor, trombose, hematoom, lymfeontsteking, laminitis, rectum of uterus prolaps, glaucoom, acute en chronische ontstekingen van ogen, oren, neus en keel, eczeem, stomatitis, gingivitis e.v.a.

De behandeling
De behandeling van een huisdier duurt over het algemeen tussen de 60-90 minuten. Afhankelijk van de klacht is vaak één behandeling voldoende. Bij de start van een behandeling wordt een klein plekje geschoren en de bloedzuiger op de plek gezet waarna hij zich zelf vast zuigt. Bloedzuigers zullen zelf naar de plekken kruipen waar de Stagnatie het ergst is en er dus een optimaal effect is van de behandeling. Door de antibacteriële en pijnstillende werking, hoeft een plek niet gedesinfecteerd te worden en is de behandeling nagenoeg pijnloos. Als de bloedzuiger is volgezogen met ongeveer 5ml bloed laat ie zelf los. De wond blijft nog 4 tot 12 uur nabloeden door bepaalde stoffen die vrijkomen. De genezende werking treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en blijft vaak maandenlang aanhouden.

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?