Skip to main content

Vitamine C

Inleiding

Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is een wateroplosbaar vitamine. Vitamine C is een van de belangrijkste stoffen die zorgt voor een krachtige voortdurende uitwisseling tussen lichaamsweefsels en moleculen. Deze uitwisseling van energie is de belangrijkste vorm van cel communicatie. De uitwisseling van energie vindt alleen plaats bij een disbalans tussen de onderlinge moleculen, en vormt zo een elektrische stroom door het lichaam. Alle lichaamsfuncties worden aangestuurd, beheerst en gereguleerd door deze fysiologische stroom van elektriciteit. Deze elektrische stroom zorgt ook voor balans tussen de magnetische velden in het lichaam. Een hoge concentratie vitamine C bevordert de elektrische stroom in het lichaam, als de electronen vrij en volledig kunnen stromen is er sprake van een goede gezondheid. Vitamine C heeft dus een positieve bijdrage, middels het bevorderen van de elektrische stroom in het lichaam, aan de gezondheid. Vitamine C zal altijd bij elke acute of chronische ziekte en disbalans verbruikt worden.

 

Werkingsmechanismen

 • Vitamine C is een sterk antioxidant, Het beschermt organen, cellen, celmembranen, vitaminen, eiwitten en nucleinezuren (DNA) tegen schadelijke hyperoxideradicalen. Deze vrije radicalen worden omgezet in waterstofperoxide onder invloed van vitamine C.
 • Vitamine C remt de eiwitglycosylering en de vorming van AGE wat leidt tot diabetes, ziekte van Alzheimer en hart en vaatziekten.
 • Vitamine C stimuleert de cellulaire en humorale afweer. Het stimuleert interferonen, lymfocyten. fagocyten, cytokinen en natural killer cellen.
 • Vitamine C ondersteunt veel enzymen bij de synthese van hormonen en neurotransmitters. Waaronder serotonine, noradrenaline, adrenaline, glucocorticoïden en gastrine. Hiernaast zorgt het voor de synthese van collageen, vitamine D en carnitine.
 • Vitamine C vermindert de afscheiding van histamine en zorgt het voor ontgifting van histamine.
 • Vitamine C ondersteunt de vorming en stabiliteit van bindweefsel en collageen.
 • Vitamine C ondersteunt de lever in de eliminatie van zware metalen en andere toxische stoffen zoals insecticiden en medicatie.

Indicaties

Een hoge concentratie van vitamine C zorgt voor een reductie van chronische ziekten, kanker en cardiovasculaire ziekten. Een gebrek aan vitamine C leidt tot vermoeidheid, bloedarmoede, algehele malaise, blauwe plekken en tandvleesontsteking. Een groot verschil tussen mensen en dieren is dat mensen (en o.a. cavia’s) geen vitamine C kunnen maken. De meeste dieren kunnen vitamine C via verschillende stappen zelf maken in de lever. Er zit wel veel verschil in de productiecapaciteit. Geiten kunnen 13x zoveel vitamine C aanmaken dan honden en katten, honden en katten maken vergeleken met wilde dieren minder makkelijk vitamine C aan waardoor ze toch relatief makkelijk een vitamine C gebrek kunnen krijgen. De meeste wilde dieren maken bij toxische stress 10x de basisbehoefte aan vitamine C. Honden en katten kunnen deze extra productie niet aan en zullen uiteindelijk ziek worden door een opeenstapeling van toxische stress. Milde virusinfecties zullen zelf kunnen worden genezen, maar als dit chronischer wordt en heftigere virusinfecties worden zal een hond of kat een vitamine C gebrek krijgen met alle gevolgen van dien,

Dagelijkse orale suppletie van 1000mg vitamine C kunnen de meeste virale infecties voorkomen en genezen. Honden met parvo virus en hondenziekte (distemper) waren na 3 dagen genezen met een intraveneuze toediening van 2000mg vitamine C. Naast virale infecties heeft een hoge dosering vitamine C een gunstig effect op veel andere besmettingen van micro-organismen als bacteriën en protozoën.

Als de plasmaspiegel van vitamine C tussen de 1000 en 5000 mg/l zit ontwikkelt vitamine C een selectief cytotoxisch effect op kankercellen. Vitamine C wordt in het lichaam afgebroken tot waterstofperoxide (H2O2). Gezonde cellen maken genoeg katalase aan welke beschermend zijn voor de toxische werking van waterstofperoxide. Tumoren maken geen katalase waardoor H2O2 de tumorcel binnendringt en de tumorcel wordt afgebroken.

Overige toepassingen voor vitamine C zijn oogziekten als cataract en glaucoom, hoge bloeddruk, suikerziekte, verkoudheden en herpesinfecties, urineweginfecties, Helicobacter pylori infecties, neurodegeneratieve ziekten, artritis, stress en depressie.

 

 • Bijwerkingen
  • Vitamine C kan, doordat het een wateroplosbare vitamine is, niet over gedoseerd worden. Een teveel zal via de nieren uitgescheiden worden. Vitamine C kan wel de nieren belasten bij een permanente of hoge inname. De nierfunctie moet bewaakt en ondersteund worden tijdens de behandeling.
  • Vitamine C heeft geen factor bij de vorming van nier- of blaasstenen van het calcium oxalaat type. Er zijn zelfs gevallen bekend dat blaasstenen oplossen met een hoge doses Vitamine C.
  • Bij Oraal toedienen van vitamine C kunnen er lichte gastro-intestinale problemen ontstaan als maagzuur en diarree. Maagzuur kan voorkomen worden door natriumascorbinezuur te geven. Een hoge dosering kan osmotische diarree geven. Deze bijwerking stopt snel als de dosering vitamine C verlaagd wordt.
  • Hoge dosering van vitamine C kan een vals positieve hyperglycemie veroorzaken. Ascorbinezuur heeft bijna dezelfde molecuulwaarde als glucose en kan daardoor reageren als positief. Vitamine C kan een verlaging van glucose in het bloed geven, maar hoeft dus niet als hypo uit de test te komen.
  • Vitamine C gecombineerd met ozon heeft verschillende theorieën. Vitamine C kan ozon neutraliseren. Ozon creëert ROS en andere lipide peroxiden welke door vitamine C en andere antioxidanten onschadelijk gemaakt worden. Er zou minimaal 2 uur tussen moeten zitten tussen antioxidant en ozon. Vitamine C wordt ook samen met ozon toegediend waarbij ozon ervoor zorgt dat vitamine C beter wordt opgenomen in de cellen en daardoor een betere werking heeft.
  • Het kan voorkomen dat een patiënt met een groot kankergezwel bij een heel hoge dosering vitamine C bijwerkingen kan krijgen. Vitamine C geeft een acute celdood van de kankercellen waardoor er toxische bijproducten in het bloed vrijkomen en een acute zwelling van de tumormassa kan optreden. Bij grote massa’s wordt het aangeraden om de eerste behandeling met lagere dosering toe te dienen samen met een hoge hoeveelheid vocht om te draineren.

 

Toedieningsvormen

Bij orale toediening heeft vitamine C, ingekapseld in liposomen, de beste opname in het weefsel. Toch blijft de maximale resorptie van vitamine C beperkt. Bij dosering van 1gr is de resorptie 60-75%, bij 12gram nog maar 16% (resorptie van 1,44 gram is dus maximaal bij orale suppletie).

Als een hogere dosering vereist is voor de behandeling wordt een infuus van vitamine C aangeraden. Dit zal bij alle vormen van kanker het geval zijn, maar ook als het lichaam een hoge orale dosering niet accepteert (door maagzuur of diarree vorming).

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?