Skip to main content

“Drie doden door ‘soms levensgevaarlijke’ kruiden, RIVM waarschuwt”.

“RIVM waarschuwt voor mogelijk dodelijke voedingssupplementen”

RIVM waarschuwt voor voedingssupplementen met mogelijk dodelijke kruiden”

“RIVM raadt gebruik producten met kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha af”.

Zo maar een aantal krantenkoppen die op 5 maart in het nieuws te zien waren. Bij een artikel stond een grote foto van het kruid ashwagandha en bij de andere artikelen capsules en poeder van ashwagandha.

Het RIVM heeft een risicobeoordeling uit opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd en waarschijnlijk volgen er meer komende tijd.

De risicoanalyse gaat om 3 kruiden, Huperzia serrata, tabernanthe iboga en ashwagandha. De suggestie is dat al deze kruiden dodelijke gevolgen hebben voor de mens. Dit samen met foto’s van ashwagandha, wekt dit de suggestie op dat ashwagandha het meest schadelijk is. Huperzia Serrata is een supplement welke gebruikt wordt bij de behandeling van o.a. schizofrenie, cognitieve disfunctie en dementie (Alzheime). Huperzia heeft bekende bijwerkingen en interacties met reguliere medicijnen. Tabernanthe Iboga wordt van oorsprong gebruikt bij rituelen en ceremonies in Afrika en heeft hallucinerende geestverruimende effecten. Het bevat een stof Ibogaine, wat gezien wordt als illegale drugs. Tabernanthe heeft gevaarlijke en soms dodelijke bijwerkingen. Zoiezo een vreemd rijtje die bij elkaar wordt gebruikt…

Maar, doordat ik ashwagandha veel gebruik als onderdeel van mijn behandelingen van dieren, wil ik me voornamelijk focussen op het gebruik van ashwagandha. Ook vormt ashwagandha, naast CBD olie en de vlierbes, de top 3 met meest verkochte supplementen.

In het artikel wordt er bij ashwagandha gesuggereerd dat er nauwelijks onderzoek is gedaan van bijwerkingen, en dat er door huisartsen wel leverschade is gemeld en dat er bijwerkingen zijn bij patiënten met schildklierproblemen. Ook wordt een effect gevonden in cortisol levels. Wat precies en waarop dit gebaseerd wordt niet over uitgeweid. Aldus, de risicoanalyse van het RIVM…. Onderbouwend, wetenschappelijk…? Maar zeker angst zaaiend.

Doordat ik dus eigenlijk hele mooie resultaten zie van ashwagandha, maar ook praktisch geen bijwerkingen en wel een beetje verbaasd was over dit artikel, maar ook door de angstige reacties van mijn patiënten en baasjes ben ik toch nog even extra de literatuur ingedoken.

 

Wat doet ashwagandha?

Ashwagandha (Withania Somnifera) wordt al duizenden jaren (eerste gebruik komt uit 4-5000 jaar voor Christus) gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. De naam komt doordat de wortel ruikt naar paarden, Ashwa betekent paard in India.

Ashwagandha bevat 40 actieve werkzame stoffen. Deze bevatten alkaloiden, steroidal lactonen (withanoliden, withaferine), saponinen en withanoloiden. De wortel, de bladeren en de bessen worden allemaal gebruikt in supplementen, en bevatten allemaal andere werkzame stoffen. De wortel wordt het meest gebruikt in de supplementen. De wortel bevat voornamelijk de werkzame stoffen withaferine A, withanolide A, withanolide B, 12-Deoxy-withastramonolide en withanosides. Withaferine A wordt gezien als belangrijkste component. Ashwagandha is een adaptogeen. Adaptogenen zijn stoffen/kruiden welke een algemene, niet-specifieke, reactie van stress verbeteren. Verder zorgen adaptogenen ervoor dat het lichaam zich aan kan passen aan het herstel van de schadelijke effecten van stress. Adaptogenen reguleren de stress regulatie via de hypothalamus-hypofyse-bijnier as. Dat betekent dat de stress hormonen cortisol en adrenaline dalen en serotonine verhoogd wordt). Ook vermindert het angst en depressie, heeft het een effectieve werking tegen gisten, microben (bacteriën, parasieten) en malaria. Stimuleert het celdoding (apoptose) en onderdrukt het tumor proliferatie, beschermt het kraakbeen, het hart, de lever, zenuwen en bevorderd het immuunsysteem (stimuleert T helper cellen, cytokinen, CD 4, CD 8, natural killer cellen en leukocyten). Ashwagandha is ontstekingsremmend (vermindert interleukine 6 concentratie) en pijnstillend (remt COX-2 enzym), bevordert het leren en geheugen. Verder heeft ashwagandha een antioxidant werking, bevorderd de hematopoëse (verhoogd erythrocyten, hemoglobine, leukocyten en lymfocyten), en wordt het gebruikt als anti-aging en verjonging. Ashwagandha normaliseert de functie van de schildklier, verhoogd de gehaltes van TSH, T3 en T4. Ashwagandha versterkt de spierkracht en stimuleert de spiervernieuwing.

 

Indicaties

Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. In de Ayurveda wordt Ashwagandha van oorsprong gebruikt als lustopwekkend supplement  en verder voor kalmering, verjonging en levensverlenging.

Andere indicaties zijn:

  • Acute en chronische stress
  • Oxidatieve stress
  • Angst
  • Onrust
  • Artrose, osteoartritis, reuma. Heeft een pijnstillend effect.
  • Hypothyreoïdie. Ashwagandha verhoogd de productie van schildklierhormoon.
    • Positief onderzoek bij melkkliertumoren, longtumoren, lever, niertumoren, huidtumoren (melanoom) prostaattumor en bloedtumoren.
    • Verlaagt de bijwerkingen bij chemotherapie en bestraling.
  • Ziekte van Cushing. Verlaagd het cortisol gehalte.
  • Epilepsie
  • Bronchitis, asthma
  • Leverproblemen
  • Dementie
  • Verbetering algemene conditie, herstel na ziekte
  • Verhoogd energielevel
  • Ondersteunend bij veroudering
  • Depressie
  • Slapeloosheid
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Versterkt immuunsysteem
  • Verlaagd bloeddruk
  • Neurodegeneratieve aandoeningen (oa Canine Cognitive Dysfunction)
  • Diabetes mellitus; Ashwagandha verlaagt de bloedglucose level.
  • Na gebruik van insecticiden
  • Hart problemen

 

Bijwerkingen.

Hele hoge doseringen kunnen leiden tot diarree, misselijkheid en braakklachten.

In een onderzoek met muizen is de toxiciteit bekeken. Hierin was een extreem hoge dosering van 2 gram/kg lichaamsgewicht voor 28 dagen zonder bijwerkingen gevonden.

In een ander onderzoek zijn er wel connecties gevonden met leverschade en ashwagandha. De leverschade was in alle gevallen binnen 1-5 mnd na het stoppen met ashwagandha genezen.

 

Contra-indicaties.

Niet gebruiken bij een overgevoeligheid voor ashwagandha.

Niet gebruiken tijdens dracht of zwangerschap.

Niet gebruiken bij Hyperthyroïdie.

Niet gebruiken bij leverziekten

Niet gebruiken bij hormoon gevoelige prostaatkanker

 

Interacties.

Ashwagandha heeft invloed op de schildklierfunctie, suikerziekte, bloeddruk, cortisol level, gedragsmedicatie en epilepsie. Dat betekent dat het een interactie aangaat met de reguliere medicatie wat betekent dat sommige medicijnen minder hoog gedoseerd hoeven worden en aangepast moeten worden bij het gebruik van ashwagandha.

 

Conclusie.

Ashwagandha is een complex kruid/wortel met 40 werkzame stoffen. Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Ashwagandha heeft een mooie stress en angst verlagende werking bij (mensen en) dieren en is pijnstillend. Verder zijn er geen significante bijwerkingen gevonden en wordt het gezien als een heel veilig kruid.

Er zijn geen significante bijwerkingen bekend zolang je je aan de voorgeschreven dosering houdt. En ja, alle supplementen hebben een werking op bepaalde ziekten en biochemische reacties en worden afgebroken in het lichaam via lever of uitgescheiden via de darmen. Dus elk supplement heeft, net als elk medicijn, een interactie met bepaalde supplementen of medicijnen. Ashwagandha heeft dus voor de bovengenoemde indicaties, ook een interactie met eventuele reguliere of eventuele andere supplementen voor dezelfde indicatie. Die interactie leidt ertoe dat je ashwagandha dus niet moet gebruiken bij bv een patiënt met hyperthyreoïdie.

 

Gebruikte literatuur

  • rivm.nl/publicaties/risk-assessment-of-herbal-preparations-containing-withania-somnifera-ashwagandha
  • orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha
  • Efficacy and safety of standardized Ashwagandha (Withania somnifera) root extract on reducing stress and anxiety in domestic dogs: A randomized controlled trial. panelJasleen Kaur et al. 2022
  • Efficacy, safety and toxicity, Ramesh Gupta et al. 2nd edition, 2021
  • Exploring ashwagandha for animal care, Chris Kilham, 2022
  • Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind. Jaysing Salve et al. 2019
  • Safety, toxicity and pharmacokinetic assessment of oral Withaferin-A in mice. Saurabh Kumar Gupta et al.
  • Ashwagandha(Withania somnifera)—Current Research on the Health-Promoting Activities: A Narrative Review, Mikulska et al. 2023.
Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?