Skip to main content

Komende week zal in Nederland de eerste hittegolf plaatsvinden, althans, als de weersvoorspellingen uit gaan komen. Toch willen we wel even een post plaatsen over de hitte, omdat dit voor veel dieren moeilijke tijden zijn. Helaas overlijden elk jaar vooral veel honden door de hitte. Honden, maar ook katten en konijnen kunnen moeilijk afkoelen. Waar wij over onze hele huid kunnen zweten, en daarmee ons afkoelen, kan een hond alleen maar zweten via de voetzolen en zichzelf verkoelen door te hijgen.

.WAT TE DOEN.
1) Ga nooit op asfalt lopen, maar ook niet op het strand. De temperatuur loopt in de zon snel op en kan zorgen dat de voetzolen verbranden (licht gekleurde zooltjes zijn gevoeliger). Bij een temperatuur van 25°C is het asfalt 50°C, bij een temperatuur van 30°C loopt het op naar de 60°C (heet genoeg voor het bakken van een eitje). Loop in de schaduw en gras of zorg ervoor dat uw hond hondenschoentjes of hondensokjes aan heeft.

2) Laat de hond nooit achter in de auto, ook niet voor een paar minuten met het raam op een kiertje of in de schaduw. De temperatuur loopt in de auto razendsnel op. Na 10 minuten is de temperatuur 40°C bij een buitentemperatuur van 30°C. Na 30 minuten is de temperatuur 48°C. Na 10 minuten is de autotemperatuur 45°C en na 30 minuten 54°C.

Naast de auto, zijn de tent, caravan, bench (in de zon), achter glas of een schuur met plat dak, plekken die snel heet kunnen worden. Ga je op reis met je hond in de auto? Zorg dan voor een airco of een ventilator in de buurt van je hond. Let ook goed op dat de bagage niet te hoog is opgestapeld, anders komt de koele lucht nog niet bij de hond!

Tref je een hond aan in een auto met deze hitte? Bel dan gelijk de politie (0900-8844) en de dierenambulance (0900-0245) en roep om hulp, mocht er in jouw ogen een acuut gevaar voor het dier zijn, dan mag je wettelijk gezien in het belang van het dier, een ruit inslaan en het dier redden.

3) Beperk de wandelingen, vermijd teveel activiteit, ga niet spelen en zeker niet met de hond fietsen. Ga in de ochtend en avond met ze wandelen en vermijd het heetst van de dag.

4) Zorg voor voldoende schaduw, drinkwater en voldoende bewegingsvrijheid.

5) Zorg voor extra verkoeling m.b.v. een koelmat, koelbandana, koelvest, icepod (voor konijn of kat), ventilator/airco, stoeptegels uit de koelkast of bevroren petflessen met water (omwikkeld met een handdoek), etc.

6) Zorg voor een goede kambeurt, waarbij de ondervacht minder is en de hond beter de warmte kwijt kan. De neus en oorranden kunnen verbranden, deze kan je eventueel insmeren met zonnebrand.

7) Risicogroepen zijn kortsnuitige honden, pups en oudere honden. Ze hebben meer risico op oververhitting. Houdt deze extra in de gaten en neem maatregelen.

8) Pas op voor stilstaand water:
– Blauwalg kan zich met warm weer snel vormen en inname van de toxinen kan leiden tot maag-darmklachten, huiduitslag, maar uiteindelijk tot leverfalen en de dood.
– Daarnaast is botulisme een gevaar. Dit ontstaat door een Clostridiumbacterie die in het water terecht komt door een overleden vogel of vis waardoor er bacteriën in het water komen. Het eten van een overleden vis of vogel kan ook besmetting geven. Ook dit geeft maag-darm klachten, maar is voornamelijk gekenmerkt door spierzwakte en verlammingsverschijnselen en kan dodelijk zijn. Toch zijn honden zijn niet erg gevoelig voor botulisme.

9) Geef verkoelende voedingswaren te eten. U kunt hier denken aan konijnen- en eendenvlees, maar ook groenten en fruit. Watermeloen is een erg verkoelend fruit, net als komkommer en sla. Dit kun je als snack geven of door het eten mengen. Ook kun je een bak neerzetten met muntwater. Muntthee zetten en dit af laten koelen en in de drinkbak doen. Zorg er wel voor dat er een normale waterbak naast staan om de keus te geven. Muntthee of gepureerde muntblaadjes kun je ook in het voer doen. Een klein vleesijsje kan verkoeling geven, teveel koude voeding geven zorgt er juist voor dat het lichaam een verkeerde reactie opwekt, namelijk de bloedvaten vernauwen en daardoor meer warmte vasthouden.

SYMPTOMEN VAN OVERVERHITTING
. extreem veel hijgen
. veel kwijlen
. sloom
. verminderde eetlust
. soms braken
. hoge temperatuur (boven de 39°C)
. warme oren en lippen
. rode slijmvliezen (uiteindelijk bleke slijmvliezen)
. apathisch/comateus.
. als de temperatuur hoger is dan 40,5 °C bel direct de dierenarts voor advies

THERAPIE BIJ EEN MILDE OVERVERHITTING (<40,5°C lichaamstemperatuur, rectaal gemeten)
Leg de hond in een koele schaduwrijke plek. Leg koele (niet koude) natte doeken in de liezen en oksels op de minder behaarde huid en vervang deze zodra ze warm zijn geworden. Leg de hond eventueel in een koel laagje water. Geef vaak kleine beetjes koel (niet koud) water. Neem weer de temperatuur op.

THERAPIE BIJ EEN ERGE OVERVERHITTING (>40,5°C lichaamstemperatuur, rectaal gemeten)
Neem contact op met een locale dierenarts. Deze hoge temperatuur kan leiden tot orgaanfalen.
Meet de temperatuur elke 5 minuten, deze moet dalen, maar niet onder de 38°C komen. Als deze onder de 40°C zakt, dan is de spoed verdwenen en kun je naar de therapie met milde oververhitting overgaan. I.p.v. water kun je nu alcohol (>70%) op de liezen en voetzolen deppen, dit zorgt nog sneller voor verkoeling. Ook moet je de hals kaal scheren en deze deppen met alcohol. Zeker nu is het belangrijk de hond niet met koude doeken te bedekken, de kou zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en nog minder hitte kunnen verliezen.

KATTEN & KONIJNEN
Bovenstaande tips zijn vooral gericht op honden, katten en konijnen weten vaak instinctief dat ze de koelte moeten opzoeken en zijn dan minder beweeglijk. Veel katten en konijnen liggen volledig gestrekt, deze houding zorgt er ook voor dat ze het iets minder warm hebben. Daarnaast kan een kat zich ook vaker wassen en wat minder willen eten. De verdamping van het speeksel tijdens het wassen zorgt ook er ook voor dat ze wat afkoelen. Gelukkig weten de meeste dieren wat ze moeten doen, maar het neemt niet weg dat we ook een oogje in het zeil moeten houden. Een kleine koelmat of icepod(een schijf die je in de vriezer kan leggen), vinden sommige katten ook lekker om heel even op of bij te liggen om af te koelen.

Bij ons in de winkel kan je terecht voor de verschillende koelproducten en de Bandit hondenijsjes. Succes en sterkte de komende (zomer)dagen met deze hitte en bij twijfel: raadpleeg altijd de dierenarts!

Chatten
Vragen?
Hoi, heb je vragen?